6 TIPS BELI RUMAH DENGAN MODAL YANG TERHAD
.
.
TIPS ni sesuai dgn orang yg muda sebab tak byk duit simpanan lagi dan baru kerja 1- 3 tahun. Boleh juga digunakan oleh sesiapa saja jika kita pandai menggunakan modal yg minimum utk tujuan pelaburan.
.
.
1. RUMAH BAWAH HARGA PASARAN (SUBSALE /SECONDHAND).
.
Biasanya kita akan minta tuan rumah utk ikut harga pasaran sebenar sebab keuntungan tunai yg blh blh digunakan utk tampung kos pengubahsuaian dan pembaikan rumah nanti
.
.
2. DUIT PENDAHULUAN – 10% SUBSALE
.
Biasanya 3% kita perlu byr utk sebagai duit pendahuluan sebagai tanda setuju. Selebih nya byr 7% setelah sign S&P atau Surat Perjanjian Jual Beli Rumah.
.
.
Tetapi jika kita pandai berunding dgn tuan rumah tadi. Besar kemungkinan kita tak perlu byr 7%. Kena pandai berunding. 😉
.
.
3. BELI RUMAH DARIPADA TUAN RUMAH (SUBSALE)
.
Kalau beli rumah dari tuan rumah direct, kita blh berunding utk byr duit pendahuluan yg rendah dan kemungkinan tak perlu byr jika pandai berunding. THE POWER OF NEGOTIATE.
.
.
Tetapi jika anda tak pandai dan takut. Blh baik guna ejen hartanah sahaja. Ejen hartanah akan bantu dan uruskan, jangan risau bayaran upah ejen hartanah , penjual akan langsaikan. Saya lebih suka beli rumah dgn ejen.
.
.
4. BELI RUMAH KELUARGA / KENALAN (SUBSALE)
.
Lebih senang berunding dgn orang yg kita kenal. Contoh keluarga atau rakan2 yg nak jual rumah. Kita blh runding harga rumah dan juga duit pendahuluan. Jika semua setuju insha Allah dipermudahkan. Its all about trust. 😉
.
.
5. BELI RUMAH MURAH (SUBSALE)
.
Beli rumah murah SUBSALE adalah pilihan yg bijak terutama org muda dan org yg tak byk modal dlm tgn. Sebab bila harga murah duit pendahuluan pun murah dan kos2 lain pun murah.
.
.
Biasanya kita perlukan 15% modal dari harga rumah sebagai modal. Sebab 10% utk buat bayaran modal byr duit pendahuluan dan 5% pula utk kos-kos lain seperti kos yuran guaman, yuran penilaian dan lain-lain.
.
.
Semakin rendah harga rumah semakin rendah modal diperlukan.
.
.
6. DISKAUN DAN REBAT (UNDER CONSTRUCTION)
.
Cari rumah baru yg under construction, biasanya pemaju akan Offer Diskaun dan rebat yg menarik. Contohnya.. hanya rm1000 anda blh memiliki kondominium berdekatan KLIA dgn rebat 10%.
.
.
Ada juga OFFER bayaran pendahuluan secara ansuran sehingga 36 bulan tanpa faedah dan diskaun bumiputera sebyk 7%. Jadi kita boleh beli rumah dgn modal yg rendah.
.
.
Kalau dapat 0% pendahuluan lagi bgs. Kita bykkan survey rumah-rumah yg dpt memenuhi mengikut budget kita.
.
.
.
P/s: Jadi, semoga 6 TIPS ni dpt bantu kita untuk beli rumah secepat mungkin pada awal usia. Tak perlu tunggu ada modal rm50,000 baru nak beli rumah.
.
.
Tanam hasrat utk mempunyai rumah sendiri dan pada usia muda. Tak kisah utk tinggal atau utk tujuan pelaburan. Pilih mana2 TIPS yg sesuai dgn uolsss diatas.

TIPS BONUS;
~ Bagus dapat beli rumah dgn modal yang rendah. Nak dapatkan orang rumah pun carilah yg sesuai dan setuju berkahwin dgn modal yg rendah atau sederhana. Sebab hidup pasangan bermula dgn selepas perkahwinan.